Αυτός, αυτή και οι offshore
Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λέει ψέματα για να καλυφθεί πολιτικά. Αντιστρέφει την πραγματικότητα για να αποκρύψει τις ποινικές ευθύνες που έχουν ο ίδιος και η σύζυγός του. Στο κοινό πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους μια γαλλική εταιρεία είναι εξαφανισμένη επί τέσσερα χρόνια ως εταιρεία που μεταβιβάστηκε σε τρίτο, αλλά από τα επίσημα γαλλικά έγγραφα φαίνεται πως ανήκε και ανήκει στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Το ακόμη χειρότερο ηθικά είναι ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού μεθόδευσε την «απορρόφηση» της εταιρείας από ελληνική εταιρεία που ίδρυσε, η οποία παίζει τον ρόλο της μπάμπουσκας. Το κάνει για να μην φαίνεται ότι κατέχει ξένη εταιρεία (πράγμα που απαγορεύει ο ελληνικός νόμος), αλλά κυρίως για να εξασφαλίσει ότι δεν θα ελεγχθεί ποτέ η δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας.
Αντί ουσιαστικών απαντήσεων, ο πρωθυπουργός, με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα ένα μπακαλόχαρτο, ένα «ιδιωτικό συμφωνητικό» στο οποίο φαίνεται η σύζυγός του να δηλώνει ότι παραχωρεί την εταιρεία στον αδελφό της.
Οποία εφευρετικότητα! Ή μήπως οποία απόγνωση; Είναι σαν κάποιος ιδιοκτήτης σπιτιού, όταν πρόκειται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, να δείχνει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο κράτος με βάση το οποίο έχει μεταβιβάσει το σπίτι σε κάποιον κάτοικο της Γουαδελούπης και γι' αυτό αρνείται να πληρώσει. Θα συμφωνήσει άραγε ο κύριος Μητσοτάκης;
Την ώρα που έδινε στη δημοσιότητα το «ιδιωτικό συμφωνητικό», το Documento αποκάλυπτε ότι η κυρία Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη παραμένει διαχειρίστρια της γαλλικής εταιρείας, με βάση πάντα τα επίσημα έγγραφα του γαλλικού κράτους.
Το πρωθυπουργικό ζεύγος βαραίνει σωρεία ποινικών αδικημάτων και φυσικά η άκρως ατιμωτική κατηγορία ότι εξαπατά με δόλο τους πολίτες.
Γύρω από το ζεύγος Μητσοτάκη υπάρχει ένα γκρίζο νέφος μέσα στο οποίο κινούνται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι οικονομικές συναλλαγές. Το σπίτι του Βολταίρου αγοράστηκε 1,5 εκατομμύρια ευρώ από μια εταιρεία (της κυρίας Γκραμπόφσκι), η οποία είχε ταμείο μόλις 10.000 ευρώ. Μια offshore εταιρεία αποκαλύφθηκε στα νησιά Κέιμαν και, αφού η οικογένεια κατηγόρησε τον γράφοντα που το αποκάλυψε ως συκοφάντη, τελικώς το γεγονός επιβεβαιώθηκε από τα αρχεία των Paradise Papers.
H offshore ενός εφοπλιστή χρηματοδότησε με 800.000 ευρώ την επιχείρηση της συζύγου του πρωθυπουργού. Ο εφοπλιστής αυτός απολαμβάνει σήμερα την πρωθυπουργική εύνοια, αν και κατά δήλωσή του «τον έχει χεσμένο τον πρωθυπουργό». Μια άλλη κυρία, που διώκεται για διακίνηση 50 εκατομμυρίων ευρώ μαύρου χρήματος, έβαλε κι αυτή τον οβολό της ως μέτοχος στην πολυδιαφημισμένη ZEUS + DION.
Δεν έχουμε να κάνουμε με τις καφετιέρες και τα τηλεφωνικά κέντρα που έδινε δώρο στο παρελθόν ο φίλος Χριστοφοράκος ούτε με τις παλιές αμαρτίες τής Φαμίλιας. Το πρωθυπουργικό ζεύγος δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να επιβάλει στη χώρα μια δημοκρατία άλλου τύπου. Δεν πρόκειται απλώς για πιθανές πράξεις διαφθοράς για τις οποίες απαιτείται έλεγχος. Πρόκειται για τη διολίσθηση σε ένα καθεστώς όπου αυτός, αυτή και τα μυστήρια των offshore θα γίνουν κουλτούρα και πολιτική ανοχή.
Γίνεται προσπάθεια να αποτελέσει η ίδια χώρα ένα είδος offshore, η οποία θα λειτουργεί με αδιαφανή τρόπο και με ζητούμενο πάντα το χρήμα των διαχειριστών.
Μοναδικό εμπόδιο στο όραμα των Παραδείσων Νησιών του ζεύγους Μητσοτάκη είναι η δημοσιότητα και στη συνέχεια η δράση που προκαλείται από αυτή τη γνώση. Γι' αυτό ο πρώτος στόχος είναι η ερευνητική δημοσιογραφία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο στάδιο των αποκαλύψεων, επιχείρησε να μιλήσει για συκοφαντίες. Δεν τα κατάφερε, γιατί υπήρχαν ατράνταχτες αποδείξεις. Στη συνέχεια προσπάθησε να εμφανίσει τις αποκαλύψεις ως άνανδρη επίθεση στη σύζυγό του. Προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα ότι, με βάση τον ελληνικό νόμο και τις διεθνείς συνθήκες, η σύζυγος κάθε πολιτικού είναι Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο (ΠΕΠ) και υπόκειται σε ειδικό και δημόσιο έλεγχο.
Το ακροατήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν έτοιμο να στηρίξει οπαδικά τα αφηγήματα της απόδρασης από τις ευθύνες, έχει στενέψει απελπιστικά για τον ίδιο. Ελάχιστοι πιστεύουν κι ακόμη λιγότεροι υποστηρίζουν πια πως κάποιοι έχουν πάρει την απόφαση να χτυπήσουν τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι για να χτυπήσουν τον ίδιο. Τη σύζυγο του πρωθυπουργού βάζουν δύο πράγματα στο επίκεντρο. Ο νόμος, που απαιτεί να δηλώνει και να ελέγχεται για τα περιουσιακά της στοιχεία, και η συμπεριφορά του ίδιου του πρωθυπουργικού ζεύγους, που έχει αποδώσει στον εαυτό του βασιλική ισοβιότητα και προκλητική ασυλία.
Για να επανέλθουμε στη γαλλική εταιρεία, το ερώτημα παραμένει: τι κρύβει αυτή η εταιρεία που, ενώ το ζεύγος Μητσοτάκη θα μπορούσε εύκολα να έχει απαλλαγεί από αυτή με τεχνικούς τρόπους, επιμένει να την κρατά στην κατοχή του με τέτοιο ρίσκο;
(Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Αγή")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου