Ο
πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Φ.Ε), υπό την «σκέπη» της
οποίας λειτουργούν τα Αρσάκεια Σχολεία, καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης,
φέρεται να είχε αρνηθεί το 2017 να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της
εταιρείας, σε μία περίοδο που –όπως αποδείχθηκε- είχε διαπραχθεί
υπεξαίρεση 80.000 ευρώ στο Αρσάκειο της Πάτρας, όπως αποκαλύπτει ο
δημοσιογράφος Μπάμπης Πολυχρονιάδης.
Αναδημοσιεύουμε το πλήρες ρεπορτάζ και σχετικό έγγραφο που το επιβεβαιώνουν:
Ο
πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, υπό την «σκέπη» της οποίας
λειτουργούν τα Αρσάκεια Σχολεία, καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, είχε αρνηθεί
το 2017 να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της εταιρείας, σε μία περίοδο
που –όπως αποδείχθηκε- είχε διαπραχθεί υπεξαίρεση 80.000 ευρώ στο
Αρσάκειο της Πάτρας.
Όπως, λοιπόν, ο Γ. Μπαμπινιώτης χαρακτήριζε
τον περασμένο Φεβρουάριο «αόριστες και γενικόλογες» τις καταγγελίες στην
επιστολή 285 αποφοίτων της περιόδου 1994 και 2018 για σεξουαλικές,
ψυχολογικές και λεκτικές επιθέσεις εις βάρος μαθητών, έτσι και για το
αίτημα του οικονομικού ελέγχου που είχε αποστείλει ο Σύλλογος των
Καθηγητών στο υπουργείο Παιδείας, έλεγε ότι ο έλεγχος «προϋποθέτει
ατασθαλίες στα Σχολεία της Φ.Ε., που υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό των
συγκεκριμένων συνδικαλιστών του Συλλόγου Καθηγητών της Φ.Ε.». Ενάμιση
μήνα αργότερα, όμως, ο οικονομικός διευθυντής και ο προϊστάμενος
λογιστηρίου της Φ.Ε. παραδέχτηκαν την ύπαρξη της απάτης που ελάμβανε
χώρα από το 2015!
Με απλά λόγια, ο πρόεδρος της Φ.Ε. αντιμετώπιζε
με προσβλητικό και ειρωνικό τρόπο το αίτημα των
εκπαιδευτικών-συνδικαλιστών λέγοντας ότι οι ατασθαλίες «είναι στο μυαλό
τους».
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης
Στις 21 Νοεμβρίου του
2017 ο Σύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είχε στείλει
επιστολή στον τότε υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με την οποία ζητούσε
τον έλεγχο στα οικονομικά της Φ.Ε. Αντίστοιχο αίτημα ο σύλλογος είχε
καταθέσει και τον μήνα Απρίλιο του ίδιου έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ:
https://drive.google.com/file/d/1rkW9NYqqurggfcHClzbS1-aG67jJz9GI/view
Ο Σύλλογος ανέφερε στη νέα επιστολή προς το υπουργείο ότι στο σχετικό άρθρο του νόμου 682/1977 δεν ετίθετο ως προϋπόθεση για έλεγχο η ύπαρξη κρατικής επιχορήγησης.
Σε ότι αφορά το δεύτερο επιχείρημα - ειρωνεία Μπαμπινιώτη, ότι πρέπει να υπάρχουν ατασθαλίες και αυτές είναι μόνο στο μυαλό των συνδικαλιστών, αυτό καταρρίφθηκε από την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης 80.000 ευρώ από λογίστρια στο Αρσάκειο της Πάτρας.
-Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη της λογίστριας αναφερόταν ότι αυτή «είχε υπεξαιρέσει σταδιακά από το έτος 2015 έως σήμερα (σ.σ. 2017), το χρηματικό ποσό των (80.000) ευρώ. Για να δικαιολογήσει την υπεξαίρεση , .... , κατήγγειλε ψευδώς ότι μεταφέρον τας, με αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό των (80.000) ευρώ, από την επιχείρηση σε τραπεζικό κατάστημα, έπεσε θύμα ληστείας, από τρεις άγνωστους δράστες, οι οποίοι με τη μέθοδο του εικονικού τροχαίου ατυχήματος, της ανέκοψαν την πορεία και της αφαίρεσαν με την άσκηση σωματικής βίας, τα χρήματα».
Ο οικονομικός διευθυντής και ο προϊστάμενος λογιστηρίου της Φ.Ε. σε ενημερωτικό τους σημείωμα την 1/11/2017, ανέφεραν ότι «οι ίδιοι Ορκωτοί Λογιστές, που ελέγχουν τα οικονομικά όλης της Φ.Ε. για την σύνταξη του ετήσιου Ισολογισμού της Φ.Ε., ελέγχουν ήδη εξονυχιστικά όλους τους λογαριασμούς ώστε να φωτισθεί η πραγματοποιηθείσα απάτη» και ότι «με δικές τους ενέργειες η συγκεκριμένη λογίστρια πιέστηκε να καταθέσει τα χρήματα και επινόησε τη ληστεία».
Το γεγονός, όμως, ότι η υπεξαίρεση χρημάτων γινόταν σταδιακά από το 2015 έως το Νοέμβριο του 2017 δείχνει ότι οι οικονομικοί έλεγχοι από την διοίκηση της Φ.Ε. (τριμελής ελεγκτική επιτροπή και στη συνέχεια ορκωτοί ελεγκτές) ήταν πράγματι αναποτελεσματικοί, οπότε εύλογα ο σύλλογος των εκπαιδευτικών έθετε εκ νέου ζήτημα οικονομικού ελέγχου από το υπουργείο Παιδείας. Που, όμως, δεν έγινε ποτέ.
Δεν έγινε ούτε επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου το 2017 που είχαν κατατεθεί τα σχετικά αιτήματα από τον Σύλλογο των εκπαιδευτικών της Φ.Ε., αλλά ούτε και φέτος, με υπουργό Παιδείας τη Ν. Κεραμέως, στην οποία είχε αποστείλει στις 8 Μαρτίου 2021 εξώδικη πρόσκληση – διαμαρτυρία η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με αφορμή την αδράνεια του υπουργείου στις καταγγελίες κατά Λιγνάδη για τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο Αρσάκειο, και στην οποία επανέφερε το αίτημα για οικονομικό και διοικητικό έλεγχο στην Φ.Ε.
50.000 ευρώ και άνω για να γίνεις μέλος στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία
Σε παλαιότερους κανονισμούς της Φ.Ε. αναφερόταν ότι μέλη μπορούσαν να γίνουν «πρόσωπα διακρινόμενα εις τας Επιστήμας, τα Τέχνας, τα Γράμματα, την Διοίκησιν και γενικώς την Ελληνικήν Κοινωνίαν, άτινα αποδεδειγμένως έχονται των Αρχών της Εταιρείας…».
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμό 112 για την «Αντικατάσταση του Οργανισμού της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας», το οποίο έφερε την υπογραφή της τότε υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη.
Στο άρθρο 2 του Π.Δ. αναφέρεται ότι Μέλη της εταιρείας είναι «οι ήδη αναγνωρισμένοι ευεργέτες της Εταιρείας και όσοι έχουν προσφέρει εφάπαξ τουλάχιστον 50.000 ευρώ ή πράγματα ίσης αξίας ή σημαντικές υπηρεσίες (!) οι οποίες τίθενται στην κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου», ενώ παραμένει και η δυνατότητα για εκείνους που έχουν διακριθεί στις επιστήμες, τις τέχνες κτλ.
Επίσης, «τα μέλη της Εταιρείας εκλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν προτάσεως του Προέδρου».
Η περιουσία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
Η περιουσία της Φ.Ε. ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς κατέχει ακίνητα με πολύ μεγάλες υπεραξίες, οι οποίες δεν δύναται να αποτυπωθούν στους ισολογισμούς της λόγω αποσβέσεων.
Για παράδειγμα, το Αρσάκειο Μέγαρο Αθηνών, όπου στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και για το οποίο το Δημόσιο καταβάλλει ενοίκια περί τις 400 χιλιάδες ευρώ ετησίως, στον ισολογισμό φέρει αξία κτήσεως μόλις 60 ευρώ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι τον Ιούλιο του 2019 η Φ.Ε. σύναψε συμφωνία διάρκειας 37 ετών με την εταιρεία Legendary Food, με ετήσιο μίσθωμα 1,2 εκατ. ευρώ, προκειμένου η Στοά του Αρσακείου να μετατραπεί σε Food Hall (σ.σ. η έναρξη της λειτουργίας μετατέθηκε στο 2022, λόγω πανδημίας).
Επιπροσθέτως διαθέτει δεκάδες καταστήματα σε Σταδίου, Πανεπιστημίου, Στοά του Βιβλίου, τα ακίνητα των σχολείων σε Εκάλη, Ψυχικό, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, και πολλά κτήρια και οικόπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κ.α.. Στην τελευταία, μάλιστα, πρόσφατα έβαλε πωλητήριο σε διατηρητέο κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως με χρήση ξενοδοχείου στους ορόφους και καταστήματα στο ισόγειο.
Από απολογισμούς – προϋπολογισμούς παρελθόντων ετών προκύπτει ότι η Φ.Ε. έχει έσοδα περί τα 40-45 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 30 εκατ. ευρώ περίπου προέρχονται από δίδακτρα και τα υπόλοιπα από ενοίκια και άλλα έσοδα εκμετάλλευσης, καθώς και από δωρεές και χορηγίες.
Επίσης οι ισολογισμοί της εμφανίζουν στα αποτελέσματα είτε μικρά κέρδη, είτε ελεγχόμενες ζημιές (σ.σ. σε σχέση με την πραγματική περιουσία), οι οποίες κυρίως οφείλονται σε προβλέψεις και αποσβέσεις.
Από το χαρτοφυλάκιο της Φ.Ε. δεν λείπουν, βέβαια, οι καταθέσεις σε τράπεζες και οι μετοχές. Πριν μερικά χρόνια, μάλιστα, ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών σε μία περίοδο που είχαν γίνει περικοπές 11 εκατ. ευρώ από τις αμοιβές τους, εγκαλούσε τη διοίκηση που δεν είχε φροντίσει να αποκομίσει υπεραξίες από τις 604.400 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που το 2007 η αξίας τους ήταν στα 22 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου